Goede voornemens geflopt? Zo bereik je ze wél

Het is 1 februari. Dat betekent dat we alweer een maand voorbij januari zijn. Dat wisten jullie natuurlijk allang, maar februari is ook vaak de maand dat we zijn gestopt met onze oh zo goede voornemens… Ik ben zelf ook guilty aan dit gebeuren. Het cliché voornemens meer sporten en gezonder eten stonden dit jaar ook weer op mijn lijstje. Inmiddels een maand later merk ik dat ik al gauw neig naar een koekje, dan naar een sinaasappel. Om de touwtjes weer strak aan te trekken en weer wat gezonder te leven heb ik bedacht in februari gewoon weer met frisse moed te beginnen aan mijn doelen. Waarom per se in januari beginnen als je elke andere dag ook kunt starten met het stellen nieuwe doelen? Ik geef je - en ook mezelf - wat tips, zodat we in 2021 onze doelen gaan bereiken.

Of je nou elke dag 10.000 stappen wilt halen of dat elke dag een compliment wilt uitdelen aan je medemens, voornemens zijn er om alles uit je leventje te halen. Maar eenmaal verder in januari en we raken vaak in een soort sleur van onze oude gewoontes. Maar deze gaan jij en ik nu verbreken.

Gooi je ‘was’ buiten

Je goede voornemens bereiken kan eenvoudiger worden door het aan iedereen te vertellen. Zit je in een zoom-meeting van school? Vertel dan over je doel om elke dag zoveel stappen te halen. Wie weet kunnen jullie een keer normaal bellen, zodat jij ondertussen een rondje kan wandelen. Wanneer je je doelen aan iedereen rondbazuint is het gênant - vind ik dan - om vervolgens uit te leggen dat je alweer bent gestopt.

Doeslief

Lief doen is niet alleen belangrijk in de tijd met goede voornemens, maar elke dag van het jaar. Dit is ook meteen een note to myself: wees niet te streng. Het liefst maak ik ook een lijst met vijftien dingen die ik in 2021 wil bereiken of die ik anders wil doen, maar laten we realistisch zijn. Beetje lastig om al deze doelen tegelijkertijd te behalen. Of je bent een super(wo)man, dan zeg ik: you rock! Houd af en toe een cheatday of accepteer dat niet alle doelen in één keer worden bereikt.

Gewoontedier

Wij mensen zijn gewoontedieren. Laten we eerlijk zijn, gaan we niet allemaal heel lekker op wat comfort in het leven? Zo houden we nieuwe dingen ook extra speciaal.  Om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren moet je deze 66 dagen volhouden. Dus wil jij in plaats van de bus, met de fiets naar het station? Even ruim twee maanden gaan met die banaan.

Slaapkindje slaap

Onderzoek wijst ook uit dat slapen invloed heeft op het behalen van je goede voornemens. Wanneer je dus vermoeid bent, heb je eerder de neiging om in oude patronen te vallen. Je hebt dan ook minder wilskracht en minder energie om je best te doen voor je voornemens. Herkenbaar? Nou, ik kan mij hier wel in vinden. Als ik een gebroken nachtje heb beleefd hoef je mij niet te porren voor een rondje hardlopen. Ik lig dan eerder met wat versnaperingen op de bank. Dus, vanavond even die extra paar uren nachtrust pakken, zodat jij en ik met goede moed kunnen beginnen aan het halen van onze doelen.

We want more

Ik stuitte verder op nog wat andere tips om je voornemens te behalen. ‘We’re all in this togheter’. Ik denk altijd meteen aan High School Musical, maar dat geheel terzijde, want ik dwaal af. Doelen bereiken kun je het best samendoen, zodat je elkaar kunt motiveren. Het is toch ook veel leuker om met een metgezel de uitdaging aan te gaan. Een andere tip bij het stellen van de voornemens is het denken in positiviteit. ‘Ik wil meer tijd besteden aan mijn hobby’s’ in plaats van ‘ik wil minder tijd besteden aan Netflix’.

Ik hoop dat ik jullie - en daarmee ook mezelf - van nieuwe moed heb voorzien om je doelen te bereiken. En bedenk ook: de goede voornemens stel je voor jezelf en voor niemand anders. Wanneer jij er geen zin in hebt dan is dat ook oké. You are the boss!

Bekijk ook meteen deze artikelen:

Hoe Overleef Ik Een Week Zonder Telefoon?

Rust In Je Ritme